По времето, когато е нямало телевизия, световни знаменитости и многомилионни договори с атлетите, а спортът е бил просто емоции и страст...

По онова време Франция в действителност има две столици: Париж - политическа, икономическа и културна столица и Троа - столицата на леката и текстилната промишленост. Троа е основен индустриален център в региона, който представлява половината от текстилното производство на Франция.
В близост до Троа, процъфтяват и няколко по-малки градове, включително Ромили-сюр-Сен. Семейството на Емил Камюзе от Ромили, в продължение на няколко поколение се занимава с тъкачество и през 1882 година той отваря своя собствена тъкачна фабрика, където неговият син, наречен също Емил се учил на търговия и занаят.

Младият Емил не бил просто търговец и майстор, а запален спортист по душа и постигал впечатляващи резултати в много спортове - гимнастика, футбол, колоездене - считан по онова време за спорт категория "лукс". Скоро той заема административна длъжност в градския спортен клуб "l’Etoile Sportive", където отговаря за снабдяването с униформи и екипировка на членовете на клуба, които произвеждал в семейната фабрика.

Моделите спортни облекла на Камюзе бързо се сдобили с популярност и се ползвали с невероятен успех отвъд пределите на Ромили. Славата на Камюзе достигнала до Париж. Каква е тайната му? Доминиращите по онова време на пазара спортни дрехи били ушити от твърди тъкани и не позволявали свобода на движението, за разлика от моделите на Камюзе, който шиел от иновативен за времето си материал - удобен и прилепващ по тялото трикотаж.

От този момент популярността на Емил Камюзе расте главоломно. В началото на 30-те години на миналия век той шие модели за отборите на Франция по футбол, ръгби и за федерацията по лека атлетика. В архивите му са намерени скици на модел, наречен "неделна униформа" - първият анцуг в историятя. Но години по-късно, чак след 1956 година, подобни спортни екипи излизат на мода.

Растящата популярност на спорта за развлечение, подтиква Камюзе да излезе от рамките на строго спортните екипи, и да започне производството на спортно-елегантни модели. Така в колекцията се появяват пуловери, ризи, блузи, тениски и панталони като ежедневно облкло, а марката става синосним на успешност, комфорт и елегантност. Емил Камюзе е наречен създател на спортната култура в света на модата.

Производството е преустановено по време на Втората световна война, някои от помещенията на фабриката на Камюзе са разрушени по време на бомбандировките. Въпреки това след войната, те са ремонтирани и компанията постепенно започва своето възраждане. Емил Камюзе възобновява договорите със спортни клубове и отбори и отново им предлага качествени екипи за тренировки и турнири.

През 1948 г. се появява първият индентификационен знак на компанията - правоъгълник с глава на петел и надписи "Спортен трикотаж от Ромели" И Le Coq Sportif, но до познатото ни днес лого, ще мине още известно време.
През следващата година, в семейната фирма постъпва официално на работа синът на Емил - Ролан.Именно по негова инициатива се ражда и официалното лого на марката Le Coq Sportif.
Из мемоарите на Ролан Камюзе:
"Когато видех снимки във вестниците и разпознаех наши модели, много ми се искаше и другите да забележат нашата марка. Ние често изобразявахме петел на моделите, които произвеждахме за различни френски федерации, и тъй като в управлението на дружеството освен баща ми, участвахме аз и сестра ми, триъгълникът стана логичен знак, симвилизиращ нашия съюз. Така се роди фирменият ни знак - петел в триъгълник - горд, динамичен, с леко ироничен характер."

На 26 август 1950 година името Le Coq Sportif става регистрирана търговска марка, а логото на фирмата се появява на етикетите на продуктите. Не след дълго официалният символ на компанията вече гордо стои и на гърдите на спортните екипи. Това е началото на златната ера за Le Coq Sportif.

През 1951 година, все още съвземащата се след войната компания получава престижна поръчка - облекла за най-голямото колоездачно състезание в света Тур дьо Франс. Екипирани са 12 отбора с по 10 колоездачи, включително и такива легенди на колоезденето като Луизон Бобе, Фаусто Копи и Уго Коблет. световният спортен елит се влюбва в трикотажа Le Coq Sportif заради всепризнатите му качества - идеална кройка, устойчивост на влага и "дишащи" свойства. Това е началото на едно дълго сътрудничество между компанията на Камюзе и Тур дьо Франс - следващите 40 години Le Coq Sportif е официален доставчик на екипи за велосипедисти.

На Световното първенство през 1958 в Швеция, френският национален отбор, облечен в екипи Le Coq Sportif постига най-впечатляващата си победа до момента, печелейки третото място. В отбора участва Раймон Копа, третият най-велик френски футболист на 20 век след Мишел Платини и Зинедин Зидан.
По време на Олимпийските игри в Рим през 1960 г. всички френски спортисти носят екипи Le Coq Sportif. По този повод е създадено специално лого - петел на фона на петте олимпийски кръга.

През 1966 започва сътрудничеството между Le Coq Sportif и Adidas. По това време Le Coq Sportif е експерт в областта на текстила, а Adidas има впечатляващо присъствие на пазара на спортни обувки. Докато Le Coq Sportif облича спортистите, Adidas ги обува. Партньорството им е изключително успешно и популярно по целия свят в продължение на няколко десетилетия.

Името Le Coq Sportif присъства на много исторически спортни победи. Голям брой спортисти и отбори са оставили следа в световната спортна история с подкрепата на Le Coq sportif. Жюст Фонтен, Артър Аш, Яник Ноа, Еди Меркс, Йохан Кройф, Диего Марадона, Бърнард Хиналт, Мишел Платини, Том Боонен са само някои от най-известните имена, чиито легендарни постижения са факт благодарение на известната френска марка.

1951 г. - Le Coq Sportif става официален доставчик на скипи за Тур дьо Франс. Състезатели от 12 интернационални отбора са облечени от Le Coq Sportif.
1958 г. - Нациоанлният футбулен отбор на Франция става бронзов медалист на Световното първенство в Швеция. Жюст Фонтен печели прозвището "Господин 13 гола" - отбелязва 13 гола в 6 мача, 4 от които в битката за третото място срещу Германия.
1964 г. С екип Le Coq Sportif Жак Анкетил печели за четвърти пореден път Тур дьо Франс, и отбелязва петата си победа в престижното състезание. Така той става първият състезател с пет победи от най-престижното колоездачно състезание в света.
1971 г. Амстердамският футболен клуб Аякс печели безапелационно Купата на Европейските шампиони (сега Шампионска лига), носейки екипи Le Coq Sportif.
1975 г. - С подкрепата на Le Coq Sportif, легендата Артър Аш печели трофея от Уимбълдън след победа над сънародника си Джими Конърс.
1978 г. - Облечени от Le Coq Sportif, Аржентина става Световен Шампион по футбол.
1982 г. - Ред е на Италия да спечели Световната купа по футбол с екипировка Le Coq Sportif.
1983 г. - Тенис геният Яник Ноа, печели Ролан Гарос с екипировка Le Coq Sportif - екип, обувки и ракета!
1986 г. - Аржентина отново е Световен шампион, отново с екипи Le Coq Sportif.
1991 г. - Франция печели Купа Дейвис (треньор Яник Ноа, екипи - Le Coq Sportif).
2001 г. - С екип Le Coq Sportif деветнайсет годишната Жустин Енен играе първият си финал на Уимбълдън, но губи от Винъс Уилямс.
2007 г. - Синът на Яник Ноа - Йоаким Ноа се присъединява към Чикаго Булс и става първият баскетболист със собствен модел баскетболни обувки Le Coq Sportif.

През последното десетилетие на XX век, марката Le Coq Sportif почти изчезва от световната спортна арена. Едва през 2005 започва новото въраждане на Le Coq Sportif, след като Швейцарският инвестиционен фонд Airesis се захваща да възстанови старият и блясък, както и да запази автентичния и стил. От този момент Le Coq Sportif започва бавно, но уверено и амбициозно да възвръща позициите си. От 2007 марката представя нова колекция спортни дрехи, обувки и аксесоари за всекидневието. Освен това пуска две професионални серии за ръгби и тенис. В основата на новата концепция на фирмата залягат три основни принципа - качество до най-малкия детайл, разнообразие и комфорт.